Skorna har utvecklats allt eftersom mänskligheten har gjort det. I takt med olika civilisationer och utvecklingen av maskiner och nya tekniker för att skapa skor har skorna utvecklats därefter. I den här delen får du veta mer om skornas senare historia.
Skons utveckling
Under 1600-talet blev klackar med skor det mest moderiktiga du kunde bära på dina fötter. Det gällde både män och kvinnor. Mellan könen var det som skiljde åt i skoväg att de klackskor som bars av män kunde ha en rosett som kunde sitta över vristen. Ungefär 100 år senare, alltså på 1700-talet så byttes rosetten ut mot ett spänne.
Det var också på 1700-talet som skor började industritillverkas. Då gjordes skorna fortfarande för hand. På 1600-talet kunde det ta upp till 30 timmar för en skomakare att tillverka ett par skor. När maskinerna började utvecklas på 1800-talet och symaskinen kom så blev det betydligt mer tidseffektivt att göra skor. Från att det tog flera arbetsdagar att tillverka ett par skor tog det nu mindre än två timmar att göra ett par skor.
En annan sak som tog skorna till en helt ny nivå var när man började skapa skor i svabelbehandlat gummi på 1800-talet. Det var nu som skosulan blev mer formbar och flexibel än tidigare. Det var också på 1800-talet som man började tillverka höger- och vänsterskor.
Nästa steg för skornas utveckling kom år 1948 då kardborrebandet uppfanns vilket gjorde det lättare att stänga igen skorna.
De flesta skor som tillverkas idag tillverkas utanför Sverige, vilket betyder att de flesta skor vi köper idag är importerade från ett annat land och säljs vidare i våra svenska skobutiker.